Gedrag is altijd logisch

Herken je dat? Je neemt je nog zo voor om het deze keer anders aan te pakken. Hoe overtuigd je ook bent, toch blijft de geschiedenis zich herhalen.

Je weet wat je moet veranderen, je hebt de beslissing genomen en toch verval je in oud gedrag. Ben je lui, dom bezig of is er iets anders aan de hand?

De stuwende kracht achter gedrag

Een aantal factoren bepaalt samen je gedrag:

  • waar je mee opgroeit is vertrouwd, die energie zit in je systeem
  • je onbewuste overtuigingen maar die ken je dus niet bewust
  • je genen
  • je verstand
Een voorbeeld met percentages van invloed

Bovenstaande factoren wegen niet allemaal even zwaar. Voor je beeldvorming vermeld ik erbij hoeveel procent invloed deze factoren ongeveer hebben op je keuzes van nu als je nog oude energie bij je draagt:

  • Je bent opgegroeid met een moeder die dagelijks zegt hoeveel ze voor je doet, maar tegelijkertijd neemt ze teveel ruimte in. We geven die situatie de kleur paars. Invloed : 40%
  • Je onbewuste overtuiging ” ik mag er niet zijn” en de overlevingsstrategie die je destijds in je gedrag ontwikkeld hebt. Invloed : 40%
  • Je genen. Invloed: 10%
  • Je verstand zegt: ik wil een gezonde relatie. Invloed: 10%

Je komt iemand tegen waar je verbinding mee maakt. Deze persoon heeft dezelfde energie als je moeder: paars. Dat voelt vertrouwd dus er gaan geen alarmbellen rinkelen. Deze persoon gedraagt zich waarschijnlijk (deels) net zoals je moeder dus je krijgt een trigger naar je gedrag van vroeger.

Je probeert met de 10% verstandelijke keuze te streven naar een gezonde relatie maar dat lukt dus niet.

En dat is logisch.

Bij elkaar kom je op 100% maar de invloed van je verstandelijke keuze is maar 10%, dus zeker niet doorslaggevend.

Daardoor lukt het je niet

Als het je niet lukt om een verandering neer te zetten in je leven, dan wordt je gedrag grotendeels gestuurd door (oude) energie, overtuigingen en emoties die je blokkeren in het maken van vrije keuzes.

Als je je gedrag niet logisch of verklaarbaar vindt, dan kun je er zeker van zijn dat er onbewust een factor meespeelt die je nog niet in beeld hebt en die zwaarder weegt dan je voornemen om het deze keer anders te doen.

Je zou kunnen zeggen dat je probeert brood als eindproduct te krijgen terwijl je de ingrediënten gebruikt van kaas.

Haal de gedateerde ingrediënten dus uit je systeem, dan zul je zien dat je prima brood kunt bakken, dat zit namelijk (gelukkig) ook in je genen.

Terug naar het blogoverzicht

Naar de homepagina

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *