Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent dat je bewust je aandacht kunt hebben bij het hier en nu en dat je dit volledig kunt accepteren.

Klinkt simpel hè …  dit is wat je er voor los moet laten:

  • Oordelen over jezelf
  • Belemmerende gedachten
  • Stress
  • Oordelen van je omgeving
  • Ruis van de buitenwereld
  • Afleiding
  • Oordelen over je omstandigheden

Niet zo simpel dus.

In een bepaalde mate hebben we allemaal last van bovenstaande factoren. De kunst is om te leren deze factoren minder belangrijk te maken.

De eerste stap

Verandering begint altijd bij jezelf. Je hebt namelijk van binnen een bron van energie en heelheid die vaak ondergesneeuwd raakt door ruis van je gedachten en de buitenwereld.

Om mindful te kunnen leven, kun je dus het beste de sneeuw van je bron af gaan scheppen. Hoe beter je verbinding kunt hebben met je innerlijke bron, hoe makkelijker je de ruis van de buitenwereld kunt loslaten.

Dan heb je een anker waar je steeds naar terug kunt keren.

Je hoofd blijft denken

Ken je dat? Je hebt geprobeerd te mediteren maar je wordt gek van de gedachten die steeds in je hoofd opkomen. De instructie is vaak om je hoofd leeg te maken, maar dat is nu juist wat vaak niet lukt.

Wat je nodig hebt

Vanuit het gegeven dat gedrag altijd logisch is, heb je vooral erkenning nodig van de emoties en behoeften die er liggen onder al die gedachten. Zolang je dat probeert over te slaan, kom je niet verder.

Vanuit de ruis van je eigen gedachten en die van de buitenwereld is het moeilijk om vanuit jezelf terug te komen bij jezelf.

Wat het je brengt

Mindful leven brengt je bij je innerlijke levensgeluk. Vaak is ons geluk afhankelijk van onze omstandigheden. Bij mindfulness richt je je op wat je zelf kunt beïnvloeden.

Als je intens kunt genieten van een mooi muziekstuk of iets waar je naar kijkt, is je aandacht daar volledig op gericht. Hoe diep je geluk kunt voelen, heeft met je omstandigheden te maken maar vooral ook met je vermogen om bij jezelf te kunnen zijn in het hier en nu.

Kijk maar naar de foto bij deze blog en je begrijpt wat ik bedoel.

Coachingskaarten voor mindfulness

Om je te helpen een start te maken, heb ik de Tipping Point kaartsets en de Jouw diamant kaartset ontwikkeld. Beide kaartsets geven je aanwijzingen waar je je voor dat moment op kunt richten.

Affirmaties

Affirmaties zijn bedoeld om je oude verhalen die je bij je draagt, los te laten en nieuwe verhalen aan jezelf te gaan vertellen. Je vindt er hier meer informatie over.

Meer blogs in de categorie Mindfulness

Over mij

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *